5. Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor? Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.   https://www.gu.se/forskning/scary-seafood App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv

Om Podcasten

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/