Staden, klimatkrisen och undergången. Martin Fröst, Sven-David Sandström och Håkan Lidbo.

Stadens ljud, undergångsromantik och utopier. I sista delen av Musikaliska landskap talar Sofia Nyblom med Martin Fröst, Sven-David Sandström och Håkan Lidbo om klimatkris och framtidshopp.

- Musiken är min skapelseberättelse, säger framlidne tonsättaren Sven-David Sandström, som ägnade sin sista stora opera åt Gamla Testamentets apokalyptiskt färgade dramatik. Men även om han alltid tagit upp de stora livsfrågorna i sina verk, så ser han optimistiskt på framtiden. - Jag tror på skönheten, det njutningsfulla. Det är det som ska rädda världen. I framtiden kommer 75 % av världens befolkning leva i städer, och majoriteten av dem kommer aldrig att ha hört naturliga ljud. Men vad händer med vårt lyssnande när vi ständigt störs av buller? Ljudkonstnären Håkan Lidbo menar att vi missat att utforska stadsljudens potential, och sätter sitt hopp till teknologin för att förbättra livskvaliteten i stadsmiljöer. Musikern och dirigenten Martin Fröst gör ett statement genom att satsa på gröna turnéer när han tillträder som chefsdirigent för Svenska Kammarorkestern. Turnéer med tåg, i Mozarts fotspår. Och precis som han tycker att han vuxit som människa tack vare sin kroniska sjukdom, Meunières sjukdom, så tror han att mänskligheten har något att lära sig av klimatkrisen. I serien Musikaliska landskap möter Sofia Nyblom tonsättare och musiker i deras landskap för att tala om klimatsorg, och lyssna av den växlande och livsviktiga dialogen mellan människa och natur. Del 3 av 3.

Om Podcasten

P2:s särskilda rum för musikaliska programserier. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Ella Petersson