Tajgasångarna som väljer ny väg - och en vandring i småländsk storskog

Vi sänder från Kronobergs läns största naturreservat, Stocksmyr-Brännan, där en ny led invigts. Och på Eggegrund söks svaret på tajgasångarnas mysterium. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vår fältreporter Helena Söderlundh vandrar en del av en ny, två mil lång vandringsled genom en småländsk storskog - Stocksmyr-Brännan. Det är ett ganska nytt naturreservat, där skogsbrukets påverkan märks av på många ställen. Hur utvecklar man bäst naturvärdena på sikt här? Det funderar naturvårdsförvaltarna Ellen Flygare och Jan Sikkema på. Ett sätt är att ta vara på den brandhistoria som finns i området sedan flera hundra år. Vi tittar närmare på ett område som naturvårdsbrändes förra året. Men själva storskaligheten är också ett värde i sig. Naturreservatet är med sina 2 300 hektar Kronobergs läns största, och det går att vandra här en hel dag utan att möta en människa. Däremot finns här tjäder, spillkråka och mindre hackspett, orkidérika myrar som aldrig dikats ut och sumpskogar där garnlavar draperar träden. Och så tar vi båten ut till ön Eggegrund i södra Bottenhavet. På fågelstationen där undersöks nu varför den lilla tajgasångaren blir allt vanligare längs med den svenska ostkusten. Vi fick en fråga från Johanna Fridsén i Norrköping: Varför kommer ett helt gäng talgoxar och samlar ludd från filtarna på altanen - de ska väl inte bygga bo nu i september? Vi ringer upp ekologiprofessor Susanne Åkesson för att få svar. I veckans kråkvinkel får vi följa författaren Mikael Niemi på hans mödosamma väg upp till toppen av Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. I fickan hade han med sig något värdefullt hemifrån, något han ville ge till berget. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Om Podcasten

Vi finns på plats ute i naturen varje vecka, året om. Få upplevelser och kunskap med prassel och visk, experter och fågelsång. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje