Norrlandspodden

Avsnitt 47 ”Jaktbrott och oheliga allianser”

av Norrlandspodden | Publicerades 11/18/2018

Sofia och Po kikar lite mer på hur den politiska kartan nu ritas om på lokalpolitisk nivå efter valet, med lite extra fokus på hur det ser ut i Ånge, Sorsele och Jokkmokk. Människors förhållande kring den maktfullkomliga socialdemokratin tar sig olika uttryck på riksplan och på lokalt plan.

De talar även om Karl Hedin, en av Sveriges rikaste män, entreprenör och stor ägare av skog, sågverk och butiker – och även en profilerad debattör i rovdjursfrågor och äganderätt av skogen. Nu sitter han häktad för jaktbrott och jakthäleri efter häpnadsväckande anklagelser om att ha tjuvjagat varg, lodjur och örn.

Ett långt prat om en rad augustnominerade böcker blir det också. Bland annat Magnus Westerbros ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, som ger såväl en djuplodande skildring av hungeråren, men också viktiga paralleller till vår nutid. Linnea Axelssons lyriska släktepos ”Aednan” om två samiska familjer som trots sin avskräckande form på 700 sidor är alldeles fantastisk.

 

Om Podcasten

I Norrlandspodden diskuterar journalisten och författaren Po Tidholm och journalisten och ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter ämnen som berör glesbygden och Norrland. Podden är någon att hålla i handen i den politiska depression vi idag befinner oss i. Hur står det till med rättvisan i landet?