Mera färg ger nyttigare frukt

Kimmo visar ett äpple som är knallrött inuti och Maj-Lis ger råd vid ovälkommen svampinvasion. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen skär ett äpple mitt i tu och insidan som blottas är helt röd. Julröd tycker han själv beskriver färgen bäst. Det här är ett brittiskt äpple av sorten Rosette som har gott om de nyttiga färgämnena antocyander inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Det pågår en hel del växtförädling och forskning runt om i världen för att ta fram frukt och grönt som innehåller mer av de här ämnena, som blålila tomater till exempel, för att vi ska få i oss mer nyttigheter via mat som vi redan är vana att äta. Vill du höra mer om antocyaner, lyssna på Odla med P1 från 24 juli i år.Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sköldlöss på krukväxter och vilda blåbär. Och så tipsar hon om vad som kan göras om gräsmattan och rabatten invaderas av svampar. Har du en fråga? Skriv till odla@sverigesradio.seMedverkande: Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson Programledare: Gustaf KlarinReporter och producent: Åsa Wistedt

Om Podcasten

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje