Myt, sanning och kulturkonsekvens

Veckans P3 Kultur reflekterar över undergångsromantik, genuinitet och fiktion i ljuset av tre intressanta fall: Joaquin Phoenix, JT LeRoy och Keith Richards. Phoenix och hans svåger Casey Afflecks festivalaktuella mockumentär I'm still here är en fejkad men uppriktig berättelse om hur det kunde ha gått till om Phoenix ballade ur, drogade ner sig och hoppade av sin karriär för att i stället sätta som mål att släppa en hiphop-platta med P Diddy. För att lycka med luret syltade duon bland annat in Ben Stiller, oscarsgalans globala tv-publik och David Letterman.

Det slog oss att Phoenix film sammanfaller med tioårsjubileumet av publikationen av JT LeRoys debutroman Sarah. Sarah var "En fruktansvärd berättelse, omöjlig att värja sig emot” (SvD), LeRoy ett "litterärt underbarn" (Smålandsposten), och "en författare med ett oerhört stort mod" (Göteborgsposten) "med en så självklar och påträngande litterär kraft att man häpnar” (Södermanlands tidningar). LeRoys självbiografiska berättelse om att växa upp i våld och missbruk, som pojkhora längs USA:s motorvägar tillsammans med en djupt dysfunktionell prostituerad mamma, gjorde den unga överlevaren till ett slags litterär rockstjärna, som togs i beskydd av folk som Madonna, Courtney Love och Winona Ryder. Man kan säga att recensenten i Folket i Bild kom allra närmast i sin beskrivning: ”Det som LeRoy berättar är så utlämnande att jag ibland måste läsa om vissa stycken för att övertyga mig om att jag läst rätt. Det som beskrivs är så fjärran från den verklighet de flesta av oss känner.” Några år senare kom New York Times med nyheten att  . Vi har talat med Laura Albert, som skrev böckerna, Savannah Knoop, som spelade rollen som JT i offentligheten, och Anna-Lena Jönsson, som var JT:s svenska förläggare. Dessutom får besök i studion av kritikerna Tomas Hemstad, som träffade JT LeRoy i Stockholm när det begav sig, och Alice Kassius Eggers, som menar att det inte får spela någon roll huruvida författare finns på riktigt eller inte. Vår kopplar också ihop Fröken Ur med Rolling Stones-gitarristen och Disney-piraten Keith Richards i ett unikt samtal om att skriva sina memoarer när det är svårt att hålla ordning på alla minnen av röjiga händelser. Vad är verklighet och vad är rockmytologi? Eftersom Richards utgör ett dokumenterat hot mot svenska rockjournalister kompletterar vi med ett samtal till London, där Andres Lokko från organisationen Rockjournalister utan gränser står redo med kommentarerna. Vårt reportage om  i programmet för två veckor sedan får en pendang då vi ringer Shakeb i Kabul för att kolla säkerhetsläget för världens mest populäre svensktalande pop-tv-programledare i krigets Afghanistan. Dessutom sammanträder Boxcirkeln, som har sett avsnitt 10-13 av första säsongen av Friday Night Lights.

Om Podcasten

Programmet sändes 2010-2011. Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur analyserar och kärleksbombar hela samtidskulturen, hela vägen från superhjältar till samtidskonst, från romaner till rockklyschor. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Tomas Granryd