Rymdprogrammet i P4 Del 4. Färdkost

En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ska mänskligheten bege sig ut på längre rymdfärder och bygga baser på Mars eller skicka generationsskepp till Alpha Centauri så behöver vi lösa hela eller delar av matförsörjningen på plats. I det fjärde avsnittet tittar vi på tre olika sätt att odla mat i rymden. Växter, insekter och kött! Trent Smith på NASA leder markarbetet för Veggie, ett projekt för odling av grönsaker på internationella rymdstationen ISS. Vi träffar Åsa Berggren, professor i ekologi som forskar om insekter som föda på Sveriges Lantbruksuniversitet och vi åkte till Chalmers och pratade med Julie Gold, professor i biomaterial om möjligheter att odla kött i laboratorium, både som föda och fungerande organ.

Programmet leds av rymdentusiasterna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson.

Rymdprogrammet i P4 produceras av Rundfunk Media AB, www.rundfunkmedia.se för Sveriges Radio.

Om Podcasten

Program som sänds vid enstaka tillfällen, med få avsnitt eller med längre uppehåll. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Dan Granlund