102. Om ultraprocessad mat och vad det gör med oss. Med Ann Fernholm.

This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seVi äter mer än någonsin men får i oss mindre än tidigare. Ja, ungefär så kan man beskriva svenskarnas matvanor nuförtiden. Samtidigt som vi debatterar hur många ägg man kan äta varje dag eller hur farligt potatis är för oss glömmer vi bort att prata om hur vår mat förändrats de senaste decennierna. Alltså inte bara i termer av fetthalter och sockerhalter, utan i hur det är mer adekvat att beskriva vår mat som konstruerad snarare än tillagad. Vad gör det med oss? Hur påverkas våra kroppar av denna moderna mat som är så långt ifrån naturens råvaror som den tycks kunna komma?Någon som jag hoppas kan hjälpa mig svara på den frågan är Ann Fernholm. Hon disputerade en gång i tiden i molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet innan hon sadlade om och blev vetenskapsjournalist. Hon har skrivit mycket om ultraprocessad mat och förra året kom hon ut med boken “Fejkmaten: så blir vi vilseledda” som fick välförtjänt mycket uppmärksamhet.Så jag kontaktade henne för ett samtal om sönderslagna ingredienser, jakten på stärkelse, lightprodukter och funktionell mat - vad är det egentligen? Och så bad jag henne summera alla världens mirakelkurer - vad har alla de folkgrupper som lever längst och mår bäst gemensamt i matväg?Bokrekommendationer:Dopamine Nation - Anna Lembke Tyst hav - Jakten på den sista matfisken - Isabella Lövin Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot Lidandets konung : historien om cancer - Siddhartha Mukherjee Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seLås upp hela avsnittet och få full tillgång till alla Vad Vi Vets poddar på http://vadvivet.se/lyssnamer

Om Podcasten

Vill du slippa att känna dig lite utanför när aktuella frågor diskuteras? “Perspektiv” är podden som hjälper dig att snabbt bli mer allmänbildad om viktiga ämnen som påverkar dig och vår tid. Vetenskapsjournalisten Per Grankvist pratar med experter som kan sitt ämne och konsten att förklara det på ett begripligt sätt. Lyssna samtidigt som du pendlar, tränar eller gör tråkiga vardagssysslor och upptäck hur podden ger dig tillräckligt mycket kunskap om en fråga för att förstå hur den påverkar dig och kunna diskutera ämnet med andra. Lyssna så förstår du varför “Perspektiv” blivit en av Sveriges mest uppskattade vetenskapspoddar. Tips: Avsnitt 160 är en lyssnarfavorit. www.vadvivet.se