Podden Ayurvediskt avsnitt 11: Mat för en lugn och frisk mage - med Tejal Athavle-Limaye
Varför sellerijuice och raw food inte passar alla, varför ayurveda inte räknar kalorier och varför näringsämnen inte är intressant. Om det och betydligt mer handlar detta matiga ;-) avsnitt av podden Ayurvediskt. Jag intervjuar ayurvedaläkaren Tejal Athavle-Limaye som delar med sig av sin kunskap om de ayurvediska principerna för mat och matsmältningen. Tejal Athavle-Limaye är ayurvedadoktor från Indien som sedan tio år är verksam i Sverige. En av de saker som Tejal erbjuder är matlagningskurser, och det är anledningen till att vi pratar matlagning i detta avsnitt av podden Ayurvediskt. Vi pratar bland annat om ayurvedas olyckliga matkombinationer, och varför vissa typer av livsmedel inte är bra att kombinera. Vi pratar om mjölk och varför det enligt ayurveda är så hälsosamt för oss, hur det kommer sig att yoghurt i sig själv är amaliknande och tungt att smälta, men blandat med vatten och kryddor gynnar det matsmältningen. Vi pratar om probiotika och varför vi inte behöver det, enligt ayurveda. Vi går förstås också igenom slaggprodukten ama, varför den bildas lättare när årstiderna skiftar, varför protein, kolhydrater, mineraler och vitaminer inte anses så viktiga inom ayurveda, varför vi inte behöver räkna kalorier, och varför trender som sellerijuice och raw food faktiskt inte passar alla och definitivt inte passar alla årstider. Vi går in på de sex smakerna och vilken slags mat som passar de olika doshorna. Telaj tipsar också om hur du kombinerar en passande måltid när du är i balans och när du är ur balans. Allt beror på vår matsmältning, förstås! Du får också bra tips på mellanmål och på vad du kan äta när du är stressad. Missa inte detta superintressanta avsnitt! Om du är intresserad av att gå på matlagningskurs med Tejal så hittar du info om det och mycket mer på hennes hemsida ayurvediawithtejal.com! Den superfina vinjettmusiken kommer som vanligt ifrån www.purple-planet.com. Jag önskar dig en härlig lyssning!