Avsnittet publicerades: 5/17/2016

Beskrivning


I dagens avsnitt träffar Doktorn Nina Rung, utredare på Barnahus Stockholm för att prata om våld i nära relation och våld mot barn.


Sedan årsskiftet arbetar hon också med projektet Huskurage som från början är ett initiativ som hon och hennes sambo utvecklade och som numera är en ideell förening. Nu är Huskurage fram till hösten 2017 ett projekt som region Stockholm testar som en metod för att minska antalet brott i nära relation.


 Många gånger har jag utrett ärenden där grannar gjort hela skillnaden och varit skillnaden på liv och död genom att knacka på och ringa polisen. Det finns också många tragiska öden där grannar inte agerat och att människor fått sätta livet till på grund av det, säger Nina Rung.Pilotprojekt

Att förebygga dessa brott är komplext och för polisens del handlar det idag framförallt om att förebygga upprepat våld eftersom brottsförebyggande metoder att arbeta efter saknas. Polisregion Stockholm ska därför, tillsammans med tre kommuner i Stockholms län, genomföra pilotprojektet – Huskurage – under femton månader.


Målet med projektet är att öka antalet rapporterade brott i nära relation, samt att fler utsatta och de som riskerar att bli utsatta för brott i nära relation söker och godtar stöd och hjälp från kommunen. Det ska också möjliggöra för kommunen att kunna ge information, erbjuda stöd och skydd för de personer som har eller riskerar att bli utsatta för brott i nära relation. 


Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken.


Musik i detta program  

Title: Orderly  

Artist: Kevin MacLeod   

http://freepd.com/Electronic/OrderlyOm podcasten

Här sänder Polismyndigheten region Stockholm sina podcasts