Till podcasten

Terrordådet på Drottninggatan – polisarbetet, kritiken och framtidstankar - Polismyndigheten region Stockholms poddradio

Avsnittet publicerades: 4/25/2017

Poddavsnittet handlar om polisens arbete under terrordådet på Drottninggatan den 7 april och erfarenheter framåt. Regionpolischef Ulf Johansson och kommenderingschef Erik Widstrand svarar även på den kritik som uppkommit efter händelsen, bland annat om hur polisanställda på plats var utrustade, huruvida de fick avlastningssamtal, avstängningar i Stockholm, medias vinkling och källkritik.


  – Det viktiga är nu att lyssna på de som har varit med i kommenderingen och samverkande organ – att vi gemensamt ser över hur vi kan förstärka verksamheten mot terrorbrott, säger regionspolischef i Stockholm Ulf Johansson.


  – Jag tror nästa steg är att utbilda stockholmarna i hur man ska hantera den här typen av situationer och att till exempel andra myndigheter och affärsägare har en ”tiopunktslista” med hur man gör när det sannolikt är terrorattentat, säger kommenderingschef Erik Widstrand. 


Goda insatser
Regionpolischefen hyllar även de goda insatserna från polisanställda, men även övriga aktörer och människor i och runt Stockholm:


  – I det akuta skedet var det en del människor som gjorde väldigt bra insatser på brottsplatsen. Man hjälpte oss med tips, hjälpte oss med iakttagelser och stöttade polisen i vårt arbete på ett fantastiskt sätt, även med manifestationer och liknande. Man sluter sig samman och visar på att det här inte är okej – det är otroligt viktiga signaler och går ju tvärt emot syftet med attacken, säger Ulf Johansson. 


 Ulf Johansson och Erik Widstrand intervjuas av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

Musik i detta program

Title: Orderly
Artist: Kevin MacLeod
http://freepd.com/Electronic/Orderly

Om podcasten

Här sänder Polismyndigheten region Stockholm sina podcasts