Synpodden #49: Julmys med Dan före dan

Dan Andersson återkommer med sitt klassiska Julmys med Dan före dan, som i år är ett värmländskt julspecial. Vi bjuds in i köket med Inger Andersson och lägger in sill, vi följer med till en av Sveriges främsta spökgårdar och vi får höra juldikter och julberättelser. Vi möter en barnmorska som berättar om livets mirakel när det är som svårast. Och det blir ju inte jul utan en uppläsning av julevangeliet – på värmländska så klart. Innehåll Välkommen till mitt julehus (Vi bygger ett mirakel) med Synliga. Introduktion av Dan Andersson. God jul från förbundsordförande Niklas Mattsson. Matreportage med Inger Andersson: Brantevikssill. Matreportage med Inger Andersson: Parmesansill Lite extra godis – Hovmästarfärskost. Torleif Styffe läser Julevangeliet på Dalbymål. En julberättelse, skriven och uppläst av Bernt Andersson. Reportage från en av Sveriges främsta spökgårdar, ”Frammegården” i Skillingmark. ”Stille julkväll”, skriven och uppläst av Urban Andersson från Arvika. ”Nyponrosa”, av Gustaf Fröding, uppläst av Kjell Hagegård. ”Glesbygd”, skriven och uppläst av Rune Blid från Kristinehamn. Intervju med Christina Ottenblad, vid tiden för intervjun 2008 barnmorska i över 48 år och hedersdoktor. Intervjun publicerad i Radio Värmland 2009. Julbetraktelse med Janic Leroy. Programledare och ljudtekniker: Dan Andersson Recept Brantevikssill 1 förpackning 5-minuterssill en hel hackad rödlök en påse färdigmortlade sillkryddor 1 dl socker 1 tsk salt citronpeppar efter smak en förpackning fryst dill, 40 g. Öppna förpackningen med sill och häll av lagen. Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär sillen i lagom stora bitar efter smak. Blanda övriga ingredienser i en skål och rör samman. Det känns lite grusigt. Lägg lite av sockerblandningen i botten på en burk, varva sedan med sillbitar och sockerröra. Avsluta med det sista av sockerblandningen överst och tryck till ordentligt med en sked innan du sätter på ett lock. Ställ in i kylskåp. Det tar ett till två dygn innan sockerblandningen smält och bildat lag i burken. Sillen är klar efter två dagar. Hållbarhet i kylskåp, ca 4 dagar. Parmesansill en förpackning 5-minuterssill 1 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1,5 dl riven parmesan Eventuell smaksättning: en pressad vitlöksklyfta eller lite rivet skal från en lime eller ett par tsk dijonsenap. Öppna sillen och häll av lagen. Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär sillen i bitar i den storlek du vill ha. Blanda ingredienserna i en bunke och rör om. Lägg i sillbitarna. Rör om ordentligt och skeda upp det i en burk. Sätt på lock och ställ in i kylskåp. Klart att äta efter ca 2 timmar. Hållbart i kylskåp 3–4 dagar. Hovmästarfärskost 300 g naturell färskost 2 msk svensk senap 3 msk skånsk senap 1 tsk dijonsenap 2 msk råsocker 2 msk äppelcidervinäger 0,5 dl hackad dill Blanda alla ingredienserna till en slät kräm och in med den i kylskåpet. Servera gärna med kallrökt lax, varmrökt lax eller inlagd sill.

Om Podcasten

Din ledsagare i synskadevärlden. Podd från Synskadades Riksförbund med aktuella reportage, personporträtt och information.