Till podcasten

11: Det Begås Mord Vid Hovet - Det Femte Budordets Förfall - Salongsberusad Historia

Avsnittet publicerades: 2/15/2018

Att vara i Guds och rikets tjänst dygnet runt är inte lätt. Inte nog med den heliga bördan utan man måste även se till så att landet är välmående. Om inte för den goda sakens skull så för att ens egna fickor ska fyllas med rikedomar.Att styra ett rike och stå upp för det som är rätt och fel är något som förpliktigar. Det är ingen syssla för den svagsinta.Ibland så måste man låta våldet triumfera för den gudomliga sakens skull.

Även om vi föds på olika trappsteg i hierarkin så är vi i slutändan alla människor som fungerar på liknande sätt.

Så handen på hjärtat - Kan du säga att du aldrig har utnyttjat och överskridit dina befogenheter? Kanske har du använt företagets nätverk för att titta in på Facebook under arbetstid? Tagit hem lite kopieringspapper?Inför ett jobbigt möte bokat in en timmes massage och efter denna behandling fått "ont i ryggen" och inte haft något annat val än att åka hem och missa mötet?Även de, på de översta trappstegen, som har styrt över folk, har ibland missbrukat sin makt och tänjt på de moraliska gränserna.

Högst förståeligt så är det lätt hänt att man t.ex. låter mörda sin frus älskare när man ju redan vid födseln fick sin fribiljett till paradiset och inte behöver våndas över himmelska repressalier.Inte för att det nödvändigtvis är rätt och riktigt, utan för att man kan och kommer undan med det, oftast. Vissa har dock gått lite längre med att tämja på dessa gränser och gjort mord till en konstform.För kungligheter så kan ibland Guds vilja och ens egen vilja skilja sig åt men ändå framstå som en och samma. Därmed så kan det vara farligt, även för en anhörig, att ifrågasätta dem. För att citera Voltaire:"Vad säger du till en man som föredrar att lyda Gud snarare än människor, och som en följd är säker på en plats i Himmelriket om han skär av dig halsen?"

I detta avsnitt så snackar vi om berättelser och skrönor gällande några av de mest mordlystna kungligheterna i historien.

Inspelad: 19 januari 2018

Musik: - Drottningholms Barockensemble - Allegro, Drottningholmsmusiken. Utgiven av Musica Sveciae- Vernon Dalhart - The Alcoholic Blues- Salongsberusad Historia - Mord. Utgiven av Salongsberusad Historia

Om podcasten

I århundrade efter århundrade har goda historier och händelser, under måttlig berusning, förts vidare till nya generationer. Vi är inget undantag.