P3 Dokumentär

Dödsskjutningen av Trayvon Martin

av P3 Dokumentär | Publicerades 6/4/2020

Den 26 februari 2012 skjuts 17-åriga Trayvon Martin ihjäl av kvartersvakten George Zimmerman i Florida. Fallet leder till ilska och debatt om rasprofilering, vapenvåld och självförsvarslagar.

En mörk februarikväll är Trayvon Martin på väg hem från en Seven Eleven-butik med en påse Skittles och en flaska iste. Det regnar och han drar upp luvan på sin mörkgrå hoodie över huvudet. Några minuter senare är han död. Skjuten i hjärtat. Dagen efter finns en liten notis i den lokala tidningen om att en pojke skjutits till döds i Sanford, Florida. Men efter det blir det tyst. Veckorna går. Men när historien så småningom nystas upp väcks en debatt om rasprofilering, vapenvåld och Floridas självförsvarslagar. Det blir startskottet för den nya medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter. Och Trayvon Martins namn fortsätter att vara aktuellt när svarta amerikaner dödas av polis eller beväpnade civila. Medverkande: Tracy Martin, Trayvon Martins pappa. Shannon Butler, lokal journalist. Anthony Raimondo, polis. Jasmine Rand, familjen Martins advokat. Don West, George Zimmermans försvarsadvokat. Melina Abdullah, aktivist och universitetsprofessor, Black Lives Matter. Palmira Koukkari Mbenga, journalist. Ett program av: Sara Olsson. Producent: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt. Exekutiv producent: David Mehr. År: 2020.

Om Podcasten

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen