Vårt gigantiska matsvinn är ohållbart - Helén Williams.MP3

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Samtidigt är drygt 800 miljoner människor i världen undernärda och svälter. Vårt gigantiska matsvinn är ohållbart både ur ett socialt perspektiv och ur ett miljöperspektiv. I västvärlden måste vi lära oss att värdesätta maten mer och kasta mindre. Medan man i utvecklingsländerna behöver få tillgång till bättre förvarings- och transportmöjligheter så att maten ännu är ätbar när den når konsumenterna. Vårt förödande stora matsvinn bidrar dessutom till enorma utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Så vad kan vi göra för att minska matsvinnet? Lyssna på ett viktigt och upplysande samtal med Helén Williams, som är doktor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet, och som bland annat forskar kring förpackningar och matsvinn. Mer information om uppdraget att minska matsvinnet som svenska regeringen har gett till Livsmedelsverket, Naturvårdsverket samt Jordbruksverket, och som Helén pratar om i podden, finner ni här: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/rapporter-och-publikationer Signaturmelodi: Claes Bonde

Om Podcasten

2017 startade jag ideellt podden och hemsidan www.takeactiontalks.com. Min ambition och önskan med TakeActionTalks är att bli en länk mellan vetenskapen och allmänheten. Att förklara världen ur ett hållbarhetsperspektiv på ett lättförståeligt och intressant sätt så att fler förhoppningsvis ska känna att det kan vara enkelt och roligt att bidra till en hållbar värld. För “business as usual” är inte längre ett alternativ, att ställa om till ett hållbart samhälle är ett måste och något vi alla vinner på i längden. Tillsammans kan vi minska våra alldeles för stora ekologiska fotavtryck. Tillsammans kan vi bli förebilder för omvärlden och för våra barn. Tillsammans kan vi göra det roligt och framgångsrikt att ställa om till en hållbar världen. Together we can make the difference!