EU:s AI-lagar och Sveriges AI-Kommission - Konkurrenskraft eller regleringskaos? med Katarina Areskoug Mascarenhas

Vi står mitt i en global AI-revolution där USA och Kina investerar aggressivt i framtidens teknik. Men hur påverkas Europa? Riskerar EU:s strikta regleringar att hålla tillbaka innovation, eller kan vi faktiskt dra nytta av vår tradition av att sätta globala standarder? I detta avsnitt av The Execution Revolution tar vi ett djupdyk i EU:s AI-strategi, innovationstakt och framtida konkurrenskraft.


Vår gäst är Katarina Areskoug Mascarenhas, tidigare chef för EU-kommissionens representation i Sverige och expert inom europeisk politik och reglering. Hon har varit delaktig i AI-kommissionens arbete och har djupa insikter i hur lagstiftning och innovation kan samexistera.


🔍 Några av de stora frågorna vi utforskar:

  • AI och reglering – Är EU:s AI Act en vägvisare för trygg teknik eller en bromskloss för innovation?

  • EU:s påverkan på svenska bolag – Hur kan svenska företag navigera och dra nytta av EU:s regelverk?

  • Vad kan svenska ledningsgrupper göra? – Hur bör man tänka strategiskt kring EU:s inverkan på affärsbeslut?

  • Sveriges roll i AI-utvecklingen – Hur kan vi se till att Europa inte hamnar på efterkälken i AI-racet?

  • EU:s framtid och global konkurrens – Kan EU skapa en mer dynamisk, snabbfotad och innovationsdriven marknad?

🔥 Nyckelinsikter:

  1. Reglering som konkurrensfördel? EU:s styrka har alltid varit att sätta globala standarder, men AI-området ställer nya krav på flexibilitet och hastighet.

  2. EU vs. USA & Kina – Medan USA och Kina fokuserar på snabb teknikutveckling och kapitalanskaffning, måste EU hitta en balans mellan innovation och ansvarsfull AI-utveckling.

  3. Affärskritisk lagstiftning – Hälften av Sveriges lagar har sitt ursprung i EU. Företag måste vara proaktiva i att förstå och påverka regelverket.

  4. AI och utbildning – Sverige måste integrera AI i alla utbildningsnivåer för att säkerställa konkurrenskraft i framtiden.

  5. Hur man kan påverka EU-beslut – Från regeringskansliet till EU-parlamentet, det finns konkreta vägar för svenska företag att göra sin röst hörd.

Detta är ett måste-avsnitt för alla som vill förstå EU:s roll i den globala AI-utvecklingen och hur svenska företag kan navigera framtidens regelverk!

Följ podden för fler insikter om strategi, ledarskap och innovation!

Om Podcasten

The Execution Revolution Podcast är en podd är till för personer som värdesätter strategi, ledarskap och konsten att få saker gjort. Här får gästen verkligen komma till sin rätt i samtal som vågar gå på djupet. Det är en plats för reflektion och idéutbyte på hög nivå. Vi utforskar inte bara vad som hänt, utan varför – och vad som driver människor att sträva. Jag vill ge verktyg till lyssnarna för att driva förändring, inte utsättas för den.