Sunleif Rasmussen - Färöarnas förste symfoniker

I sin lyriska musik använder han urgamla färöiska folkmusikmelodier som grundstenar. - Men Europa är min hembygd och havet förenar mer än det åtskiljer, säger Sunleif Rasmussen.

Nordiska Rådets Musikpris gick 2002 till den färöiske tonsättaren Sunleif Rasmussen för Färöarnas första symfoni, nr 1 Oceanic Days. Prismotiveringen lyder: "Som en tonkonstens William Heinesen har Sunleif Rasmussen satt Färöarna på den musikaliska kartan. Hans Symfoni nr.1 - Oceanic Days, den första färöiska symfonin, hämtar sin inspiration ur den färöiska naturen men också ur färöiska uråldriga koraler. Av detta har Sunleif Rasmussen skapt ett verk med omfattande dimensioner, som utstrålar en självklar konstnärlig integritet och kombinerar stramhet och struktur med lyrisk känsla." I sina kompositioner, uppbyggda enligt spektralanalysens strikta idéer, använder Sunleif Rasmussen urgamla färöiska folkmusikmelodier som grundstenar. Men musiken är lyrisk då Rasmussen "spelar pingpong mellan de båda hjärnhalvorna". Han ser sig själv som en crossover-kock som mixar olika slags ingredienser i en rätt som är allt annat än tonal. Och allt annat än gammelmodernistisk. Sunleif Rasmussen, från en släkt av fiskare och bönder, utbildade sig i Oslo och Köpenhamn och vänder sig mot nationalism och naturromantik. -Jag är uppvuxen med havet tätt inpå och min musik beter sig ibland som havet. Men Europa är min hembygd och havet förenar mer än det åtskiljer, förklarar Sunleif Rasmussen i ett samtal med Birgitta Tollan. Sunleif Rasmussen är även passionerad kördirigent och anser att rösten är det mest intressanta av alla instrument. Birgitta Tollan stämde träff med tonsättaren för ett samtal i Köpenhamn, den stad där Sunleif Rasmussen bodde i 13 år, före och efter sina studier vid Det Kongelige Musikkonservatorium där en av hans lärare hette Ib Nørholm. Nu bor och komponerar Sunleif Rasmussen i sina farföräldrars hus på en av Färöarnas 16 bebodda öar, nämligen Sandoy. Dessutom undervisar han kompositionselever på Musikskolan i Torshavn, Färöarnas huvudstad. På Färöarna lever 50 000 människor och 100 000 får!

Om Podcasten

Podd för finsmakare. Birgitta Tollan gör envisa och kärleksfulla radioundersökningar av musik och liv bortom allfartsvägar. Musik och kroppar, galna genier, osynliga pianon, flator och bögar, humlor, romer och afroamerikaner. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Ella Petersson