51. Växtbaserat protein

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella (livsnödvändiga) aminosyror. Animaliska proteiner, till exempel kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter, är fullvärdiga men det är inte riktigt alltid så enkelt med växtbaserade proteiner. Viktiga proteinkällor att inkludera in i sin kost varje dag är bland annat spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser. Genom att äta olika slags växtbaserade livsmedel kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och andra animaliska produkter, men det gäller att ha god kunskap kring det! Hur mycket protein behöver vi egentligen, hur kan man kombinera livsmedel för att måltid ska bli fullvärdig och vad bör man tänka på gällande växtbaserat kost och träning är några funderingar som diskuteras i veckans avsnitt med Tyngre Dietistpodden.

Om Podcasten

Två legitimerade och pratglada dietister diskuterar kost, näring, träning och hälsa. Nytt avsnitt varje vecka! Värdarna är Lova Molin och Karoline Pettersson. Ni hittar även @tyngredietistpodden på Instagram och Facebook med tips på goda recept, intressanta nyheter och annan matnyttig information.