Avsnitt 155: Socker i dryck vs socker i mat

Det är äntligen tisdag och då är det dags för ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker. Denna veckan blir det diskussioner kring socker och möss, kreatin för äldre, hygien för rugbyspelare och ljusa nätter som förstör livet för djur. Till en början blir det en längre diskussion kring en studie på möss som fann att socker i dryck verkar ha en unik effekt på deras förmåga att reglera vikten. Detta verkar delvisa överlappa med forskningen på människor där man tidigare sett är socker i dryck verkar driva på ett större kaloriintag jämfört med socker i fast form. Ett annat intressant ämne för dagen är en studie där man visar att det går att minska på antalet sjukdagar ganska markant hos rugbyspelare på allra högsta nivå genom att man fokuserar mer på olika förebyggande åtgärder likt bättre hygien, smartare matval och bättre isolering av redan sjuka spelare. Medverkar i panelen gör Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi. Hålltider 00:00:00 Socker i dryck är sämre än socker i mat - hos möss! 00:22:17 Kreatin leder till en liten minskning i fettmassa hos äldre 00:32:25 Bättre hygien, råd kring matval mm minskar antalet sjukdagar markant hos rugbyspelare 00:46:39 Lightpollution (ljus på natten) stör många djurs livscykler Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

Om Podcasten

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa. Medverkar gör Jacob Gudiol, Wille Valkeaoja, Jenny Åberg, Jacob Papinniemi, Robin Fondberg & Caroline Mellberg.