Avsnitt 214: En uppdatering kring Skitmat och högbelönande mat

I veckans avsnitt får du en uppdatering kring det som Jacob kallar för skitmat och hur det via en hög belöning kan driva oss att äta oftare och mer än vad vi egentligen hade tänkt oss. Du får höra om hur omedvetna processer som sker när du äter någonting tillsammans med vår smakupplevelse ger en total upplevelse som bidrar med en belöning som i sin tur ger inlärning och framtida motivation till att äta samma sak igen. Det blir även en diskussion kring begreppet hyper-palatable foods och en ny studie som har försökt att singla ut denna typ av mat från annan med hjälp av tre olika kategorier för livsmedel beroende på dess innehåller av fett, socker, kolhydrater och salt. Förhoppningsvis kan den här kategoriseringen bidra med ny information inom den epidemiologiska forskningen framöver. På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt. Hålltider 00:00:00 Wille har köpt en grym eltandborste 00:02:11 En uppdatering kring forskning som berör Skitmat 00:03:13 Svårlästa artiklar med ovanliga ord 00:04:13 Översiktsartikel kring vad som belöning från mat kommer ifrån 00:06:34 Belöningen beror både på maten i sig och i vilken situation vi är för stunden 00:10:06 God mat och hög belöning är inte samma sak 00:11:35 Även omedvetna processer påverkar på vilken belöning maten ger 00:14:44 Belöningen ger en inlärning och ökar ditt driv för att söka upp maten igen 00:19:33 När vi stimuleras för ofta att äta väldigt högbelönande mat 00:21:31 Koffein i coladrycker och speedade barn 00:24:12 Normalviktiga personer och personer med fetma gillar mat lika mycket 00:25:28 Överviktiga upplever däremot en större belöning från många livsmedel 00:27:09 Jacob tror fortfarande att lösgodis är bättre än chips 00:29:43 Kombinationen av undermedvetna signaler och smaken i munnen ger belöning 00:31:56 Protein har sannolikt inte samma effekt som fett och socker 00:35:50 Hur ska vi definiera hyper-palatable food? 00:38:25 Utan en definition är det svårt att forska på 00:43:22 Termen ultraprocessad mat fångar troligen in mycket mat som faktiskt är bra 00:44:30 Tre kategorier som fångar in alla livsmedel som människor upplever som problematiska 00:45:14 Mycket fett och mycket salt 00:46:10 Fett och socker 00:46:38 Raffinerade kolhydrater och salt 00:47:57 Ingen kategori för bara mycket socker 00:50:08 Definitionen täcker in hela 60 procent av allt som säljs i livsmedelsbutiker i USA 00:52:36 När man grupperade livsmedel efter samma typ var det 81 procent som passade på definitionen 00:53:08 Kriterierna fångar även in nästan alla kakor, snabbmat, godis/choklad 00:55:24 Förhoppningsvis kommer det epidemiologi med den här definitionen framöver 00:58:28 De vanligaste ingredienserna i hyper-palatable foods 01:01:38 Populära dieter plockar bort det mesta av maten som är hyper-palatable 01:05:53 Det borde utvecklas en app där du kan scanna maten för att se dess kategorisering

Om Podcasten

Följ med på djupet när fysioterapeuterna Jacob Gudiol och William Valkeaoja snackar träning.