Om allas rätt till naturen och biologisk analfabetism

Alla i Sverige ska ha rätt till naturen, enligt Allemansrätten som sedan 1994 står skriven i vår grundlag. Men, når naturen verkligen alla?

Ute med P1 träffar Babek Toloe, som använder sitt naturintresse varje dag i jobbet. Han får unga i socioekonomiskt utsatta områden och ensamkommande flyktingbarn att lära sig att leva, överleva, växa och njuta i naturen. Babek Toloe är uppvuxen i både Rinkeby och Bromma. Efter lumpen visste han inte riktigt vad han skulle göra, men folk i hans omgivning tyckte han skulle använda sig av de kunskaper han hade fått när det gällde överlevnad och kunskap om naturen. Och så blev det. Han började arbeta i Tensta i ett projekt där eleverna frivilligt fick delta i aktiviteter efter skolan och där tog han med ungdomarna ut på hajk både i närområdet och på fjällvandringar. Idag är Babek familjehemskonsulent för ungdomar som är placerade hos jourhem och familjehem. De flesta ungdomarna är ensamkommande och han har fortsatt att åka ut i naturen med de som han har kontakt med i jobbet. 2015 vann han pris som årets friluftspersonlighet och i vintras var han en av två svenskar bland 29 nationaliteter som gjorde Fjällräven Polar, en 30 mil lång expedition med hundspann från Nordnorge till svenska Lappland. Och så frågar vi oss hur bra är vi på att veta vad vi egentligen ser, och hör ute i naturen? Ja, inte särskilt bra enligt Tomas Öberg, som en del av er nog känner igen från Naturmorgon i P1. Han är biolog, fotograf och skribent och han tycker att just språket är viktigt för att vi ska kunna ta till oss av information om naturen, sådant som du kan hitta i broschyrer eller informationstavlor längs leder.Programledare: Linnea Luttu. 

Om Podcasten

Ett program om friluftsliv där vi möter människor som dras till äventyret & avkopplingen i naturen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Patrik Boström