Om livet som slädhundsförare och baka efterrätt på turen

Hur är det att vara ensam med 10 alaskan huskys på fjället i flera dygn? Och går det att baka ute i naturen?

I vårens sista Ute med P1 åker vi till Miekojärvi utanför Överkalix för att träffa Katarina Koch Hartke som driver turistföretag med sambon Johanna. De bor med 17 alaskan huskys, hushunden Leo, en katt och nio höns. Hur är det att vara ensam med 10 slädhundar, på blåsiga fjäll, i kylan, utan någon annan att lita på än sig själv? Vad är det som driver en? Och hur känns det att veta att om något går snett, då är du ensam med hundarna som inte klarar sig utan dig? Och så ska vi baka ute i naturen med friluftskocken Eric Tornblad. Inget recept skickas med denna gång, då vi använder oss av färdig kakmix som man kan blanda med vatten hemma - eller direkt ute på turen.  Eric Tornblads tips inför bakning med friluftskök: 1. Använd två grytor på varandra för att kakan inte ska brännas. Men använd inte teflongryta underst då den inte bör torrkokas. 2. Locket ska vara på för att få samma effekt som en ugn. 3. Håll koll på temperaturen! Kakan bränns lätt. Ha så låg värme som möjligt. 4. Om kakan börjar bli bränd, lägg i några stenar mellan grytorna så blir det inte lika varmt i botten.  Programledare: Linnea Luttu.

Om Podcasten

Ett program om friluftsliv där vi möter människor som dras till äventyret & avkopplingen i naturen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Patrik Boström