Dell 3/7 Fetmaepidemin: Japansk diet med franska manér en lösning?
En miljon svenskar lider av fetma. Vad kan vi lära av japaner som är så smala och blir så gamla? Och är den franska måltidsordningen ett bra medel mot viktuppgång? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Tsuyuki Kou, 99 år och bosatt i Yokohama, har ätit fisk hela livet. Kanske är det hemligheten bakom att hon blivit så gammal? Docent Tsuyoshi Tsuduki vid Tohokus universitet har upptäckt i försök på möss och människor att kosten som var typisk i Japan 1975 ger goda effekter. Överviktiga försökspersoner gick ner i vikt och fick bättre bättre kolesterol- och blodsockervärden. För mössen ledde kosten till att de levde 20 procent längre. Louise Brunkwall, kost- och tarmfloraforskare vid Lunds universitet, säger att traditionell kost alltid har den effekten på nutida människor – även nordisk kost eller medelhavskost. Richard Tellström, måltidsforskare vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet tror dock att alla japanska smårätter blir svåra att anamma bland svenskar generellt för att vi är vana vid en tallrik med all mat på. I Frankrike äter de flesta lunch 12.30 och middag 19.30, tillsammans, och tre-fyra rätter per måltid. Det verkar vara gynnsamt för att förebygga fetma, anser sociologen Valérie Adt och professor Claude Fischler på det tvärvetenskapliga antropologiska forskningsinstitutet Centre Edgar-Morin. Sandrine Péneau som är docent i nutrition vid Sorbonne Paris Nords universitet har visat att den majoritet av befolkningen som fortfarande följer måltidskulturen har lägre risk för fetma, men påpekar att det inte är ett bevis för att måltidsordningen verkligen är orsaken. Programledare: Johan Bergendorffjohan.bergendorff@sverigesradio.se Producent: Camilla Widebeckcamilla.widebeck@sverigesradio.se