Lättkränkta och burdusa robotar missar språkligt finlir

Veckomagasinet fördjupar sig i de knepiga situationer kan uppstå när robotar ska språka med oss människor. Och så hör vi om gravitationsvågor, mammutar och varför solförmörkelsen var så speciell.

Leenden, skratt, inandningar och ögonrörelser är viktiga delar i vår kommunikation med varandra. Sådana små detaljer kan avgöra om vi uppfattar en kommentar som kärleksfull eller sarkastisk, och om det är läge att själv prata eller riskera att avbryta. När nu robotar och virtuella assistenter ska försöka ta plats i samhället så är den här sortens finlir bland det svåraste för dem att behärska, och Veckomagasinets Lena Nordlund lyckas själv kränka en robot på den stora språkkonferensen i Stockholm. I säsongens första program möter vi också paleogenetikern som arbetat hela sommaren i avlägsna delar av Sibirien och kommer hem med forskarsolbränna och mammutbetar. Vi hör också om varför solförmörkelsen i USA var så spännande även för forskare, och om nya fynd kring de mystiska gravitationsvågorna som vissa menar öppnar dörren för helt ny astronomivetenskap. Se bildspel från polarexpeditionen i Sibirien Video: Solförmörkelsen i USA Programledare är Lena Nordlund.

Om Podcasten

Nu går vi vidare med Vetenskapspodden på den här sändningstiden. Veckomagasinet slutar. Tack för alla år som lyssnare! (Januari 2020) Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje