4 tips på sportpoddar

När man tränar kan det ibland vara skönt att slippa lyssna på sina egna andetag och samtidigt passa på att få lite kunskaper eller underhållning. Det kan man få genom att lyssna på en podcast om sport. Det kan också fungera när man tränar i grupp, eller för den delen åker bil, så har man något att prata om sedan. Säga vad man vill, men sport engagerar. Till exempel kan en sportintresserad familj lyssna på en podd ihop vid frukostbordet, på väg till sommarstugan eller under en gemensam joggingtur. Välj helst en podd som alla får ut något av.

Om det sportintresserade barnet är engagerad i en specifik sport kan man lyssna på en podcast som handlar om den, och om klubben barnet är med i behöver fylla på klubbkassan finns ett sätt man kan tjäna pengar till föreningen som vi kan komma in på senare. Först några förslag på bra sportpoddar:

Offsides podcast

Tidningen Offside är Sveriges största fotbollsmagasin. I Offsides podcast har chefredaktörerna Anders Bengtsson och Johan Orrenius pratat fotboll en gång i veckan, en dryg timme åt gången i snart tio år. Allt från landskamper och landslag till engelska ligan, allsvenskan och amatörfotboll. Det dessa herrar inte vet om fotboll är inte värt att veta.

Släpp sargen

I ishockeypodden Släpp sargen samtalar det före detta hockeyproffset Robin Figren med humoristen Niclas Norlindh, men inte sällan bjuder de in andra ishockeyprofiler för att prata om sport i allmänhet och ishockey i synnerhet. Figren har spelat i landslaget, SHL och TV-pucken, men också i USA och Schweiz. Norlindh slog igenom i humorgruppen ”Den som skrattar förlorar”, men är också över genomsnittet sportintresserad.

Olsson & Wiklund

Johan och Anna Olsson är ett äkta par och bägge före detta landslagsåkare i längdåkning. Båda två har vunnit OS-guld och ingen som sett den glömmer Johan Olssons VM-guld på 50 km masstart i Val di Fiemme 2013 då han drog ifrån och höll undan från den jagande klungan i tre mil. Tillsammans med den mentale tränaren Stig Wiklund gör Johan och Anna podden Olsson & Wiklund om mental träning. Det handlar om att hitta glädje i träningen, hur ungdomar kan tänka för att få ut så mycket som möjligt av sitt idrottande och hur man hanterar motgångar. Denna podcast har något att lära alla, men kanske särskilt unga idrottare.

Green & Kallin

Emma Green är höjdhopparen som under sin karriär alltid stod lite i skuggan av superstjärnan Kajsa Bergqvist trots flera internationella medaljer och ett tvåsiffrigt antal guld i SM, förutom i höjdhopp också ett par stycken i tresteg och längdhopp. I podden Green & Kallin samtalar hon med föreläsaren och idrottsledaren Camilla Kallin. Detta är kanske mer en livsstilspodd än en renodlad sportpodd. Det handlar om att skapa balans i livet och hållbara vanor, vare sig det gäller träning eller livet i stort.


Det var ett axplock av lyssningsvärda idrottsrelaterade podcasts, men det finns många fler. Apropå balans och träning var det ju detta med pengar. Unga idrottslag har ofta svårt att få ihop pengar till cupresor, träningsläger och liknande, men det löser man genom att samla pengar till laget. Det gör man enklast genom att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen.

Företaget tillhandahåller varorna och ungdomarna säljer dem genom att knacka dörr i sitt bostadsområde, kontakta företagare i sin närhet eller starta kampanjer i sociala medier och sälja på nätet. Människor gillar generellt att stödja ungdomars fritidsintressen och delikatesser som lufttorkad salami och handgjorda belgiska chokladpraliner blir perfekta presenter. Tycker man att det känns svårt med försäljning så finns det podcasts om det med.


Av podcasts.nu - Publiserad 2023-05-25

Uppdaterad 2023-05-25