Hur kan man lära sig mer om säkerhet på internet 2023?

Att förstå hur man skyddar sig på internet är av avgörande betydelse i dagens digitala värld. Internet har blivit en integrerad del av våra liv, och med den ökande användningen av onlineplattformar och tjänster är det viktigare än någonsin att vara medveten om och vidta åtgärder för att skydda vår personliga integritet och säkerhet online. Med de populäraste poddarna inom IT kan du hitta bra tips för hur man fortsätter att skydda sig.

För att lära sig mer om säkerhet på internet är det viktigt att förstå de olika riskerna som finns. Från Sveriges populäraste poddar kan man hitta många olika teman att lyssna på. Det finns många resurser online som kan hjälpa till att lära sig om säkerhetsrisker och hur man skyddar sig mot dem. Det är också viktigt att vara medveten om de olika typerna av bedrägerier som finns, såsom phishing-bedrägerier, identitetsstöld och ransomware. 

Så hur kan man lära sig mer om hur säkerhet fungerar på nätet? Olika enkla sätt kan vara genom att lyssna på gratispoddar, läsa på internet och se andra medier ger oss mer om hur vi skyddar oss själva och våra uppgifter online. 

Lyssna på poddar från podcasts topplista och lär dig mer om hur du kan skydda dig på nätet

Att lyssna på podcast är utmärkt sätt att lära sig mer om hur man skyddar sig på nätet. Det finns många olika typer av svenska poddar som fokuserar på detta ämne, och med en podcast topplista hittar du de som kan ge dig en djupare förståelse för hur du kan skydda dina personliga uppgifter och data. Med denna topplista poddar om IT kan också hjälpa dig att lära dig om de senaste tekniska trenderna inom IT-säkerhet, vilket gör det lättare att hitta rätt verktyg för att skydda din online-identitet. Lyssna på bra poddar som diskuterar ämnen som datalagring, kryptering, malware och andra saker som rör IT-säkerhet. Du kommer att bli både underhållen och informerad samtidigt som du lär dig mer om hur du kan skydda dig själv online genom en intressant och populär podd. Här kommer flera förslag på podcast som du kan lyssna mer på:

"Smashing Security"

En podd som finns på poddtopp och är en hjälpsam och rolig syn på veckans tekniska SNAFUs. Graham Cluley och Carole Theriault, veteraner inom datasäkerhetsbranschen, pratar med gästerna om cyberbrott, hackning och integritet på nätet. Det här är inte din typiska podcast på pod toppen om cybersäkerhet. Smashing Security har vunnit utmärkelserna "Best Security Podcast 2018" och "Best Security Podcast 2019" och har haft över sju miljoner nedladdningar. Bland tidigare gäster finns Garry Kasparov, Mikko Hyppönen och Rory Cellan-Jones. Så det är ett bra alternativ för många lyssnare.

"Security Now"

Steve Gibson är en fenomenal branschexpert. En kort introduktion till Steve går långt tillbaka till 2002 när hans företag, GRC.com, blev offer för en DDoS-attack, vilket påverkade andra företag också. Steve är mannen som myntade begreppet "spyware" och skapade det första antispyware-programmet. Han är också skaparen av Spinrite och ShieldsUP. Tillsammans med Leo Laporte diskuterar han alla de heta ämnena inom säkerhet idag. Podcasten som finns på topplistan poddar är vanligtvis ganska lång, så det kan vara bra att lyssna i delar. Men återigen, det är alltid kul att lyssna på Steves insikter om olika ämnen.

"401 Access Denied"

En podcast varannan vecka med Delineas etiska hacker, Joseph Carson tillsammans med specialgäster. Som värd för den här podcasten som ligger på svenska poddar topplista njuter han verkligen av möjligheten att prata med många fantastiska gäster som generöst delar med sig av sin stora erfarenhet, berättar intressanta historier och uppdaterar lyssnarna om de senaste säkerhetstrenderna. Det här är verkligen en podcast som du måste lyssna på, som kommer att underhålla dig och ge dig värdefull kunskap om hur du kan minska dina cybersäkerhetsrisker.

"Darknet Diaries"

Darknet Diaries handlar om internets mörka sida - hackarna, cyberbrottsligheten, de intressanta sätten som regeringen trasslar in sig i cyberrymden. Darknet Diaries är älskad av både IT-proffs och icke-IT-arbetare och är ett övertygande sätt att lära sig om säkerhetsfrågor på internet och ger dig en visceral förståelse för varför IT-avdelningen är så viktig. En av de populära poddar som handlar om IT och som är intressant för alla typer av lyssnare.

"TechSNAP"

TechSNAP är system-, nätverks- och administrationspodcasten (därmed SNAP), och den andra på den här listan från Jupiter Broadcastingoch på podd topplista sverige. I trettio minuters avsnitt utforskar TechSNAP olika problem som du kommer att stöta på i det dagliga tekniska arbetet och innehåller ett segment som svarar på publikfrågor och enstaka djupdykning som utforskar ett ämne noggrant. Du kan hitta andra intressanta avsnitt på podcast topplista sverige och lyssna mer.

"Learn to Code With Me"

Learn to Code With Me följer berättelserna om människor som lärde sig att koda och förändrade sina karriärer och liv i processen. Det är en inspirerande podcast topplista sverige för olika lyssnare. Ge dig själv en dos motivation, lär dig om olika resurser som människor brukade lära sig själva och få tips om att öppna dörrar till programmeringsjobb.

Hur lär man sig att spela säkert online?

Att lära sig att spela säkert online är viktigt för att skydda din integritet och dina personuppgifter. Först och främst bör du alltid se till att ha ett starkt lösenord som inte är lätt att gissa. Det är också viktigt att aldrig dela ditt lösenord med någon annan, och att aldrig använda samma lösenord för flera konton. Du bör också vara uppmärksam på vilka webbplatser du besöker, om du t ex hittar casinon utan svensk licens måste du självklart vara försiktig att inte ge ut mer information än man ska samt välja ett med licens från Malta. Om du mottar e-postmeddelanden från okända avsändare, öppna dem inte eftersom de kan innehålla skadliga filer. Det är också bra att hålla dig uppdaterad om de senaste säkerhetshoten, så att du vet hur man skyddar sig mot dem. Kom ihåg att Sveriges mest lyssnade poddar också kan hjälpa dig att hitta mer info om både spelande och säkerhet på internet. 

Av podcasts.nu - Publiserad 2023-07-01

Uppdaterad 2023-07-13