Sexmorgon: Podden som vågar prata om sex

Att prata om sex, sexuell läggning, identitet och annat som har med ämnet att göra har länge varit tabu. Men tack vare poddar som sexMorgon har man börjat förstå vikten av att vara mer öppen med att diskutera sex. Många tycker att det är pinsamt eller jobbigt att prata om det, vilket kan leda till misskommunikation och till och med könssjukdomar. Men det är också viktigt att veta vad man gillar. Genom att lyssna på sexMorgon eller köpa Sexleksaker hos Mshop.se kan man lära känna sig själv bättre och bli mer självsäker i sin kropp. 

Den sexuella tabun

Det kan vara jobbigt att ta upp ämnen som känslor, relationer och sexuell läggning, eftersom det ofta leder till skam och förlöjligande. Dessutom diskuteras vanligen sex mellan kvinnor och män mycket mer än andra typer av sex, vilket lämnar hbtq personer utanför diskussionen. För att bryta ner tabun behöver man ha en öppen dialog om sexualitet och lyfta fram de positiva aspekterna av sexuell frihet och acceptera allas olika preferenser. Analt är till exempel ett mycket populärt ämne bland sexMorgons lyssnare vilket visar på att folk är intresserade av mer än bara “traditionellt” sex, oavsett kön. 

Att lära sig om säkrare sex

I skolan lär sig ungdomar sexualkunskap eftersom det är viktigt att ha säkert sex för att skydda sig mot könssjukdomar och graviditet. Man lär sig om vikten av att alltid använda kondom när man har samlag, eftersom det är den enda metoden som skyddar mot både könssjukdomar och graviditet. Man lär sig också att man bör undvika oralsex om man inte vet sin partners hälsostatus. Problemet är att många inte vågar ställa frågor. Vissa lärare kan också känna sig obekväma runt ämnet, vilket inte hjälper studenterna. Därför är det också viktigt att diskutera dessa ämnen med andra eller lyssna på poddar.

Om podden sexMorgon

För dem som är intresserade av att lära sig mer om relationer och allt som har med njutning att göra är sexMorgon den perfekta podden. Podden drivs av Marie, Josephine från Mshop och Antonina. Eftersom Marie och Josephine jobbar på Mshop har dem en hel del kunskap om ämnet, vilket också kan vara en anledning till att podden har runt 100.000 lyssnare varje vecka. SexMorgon är så mycket mer än en vanlig lektion i sexualkunskap. De tar upp nya, intressanta och roliga ämnen varje vecka, det finns något för alla. Om du till exempel köpt en anal dildo som present till något kan du lyssna på deras julavsnitt där de rimmar på olika sexleksaker.

Öka ditt självförtroende

Det man lär sig genom frågor på nätet eller som skickas in till poddar som sexMorgon, är att både unga och vuxna många gånger känner sig nervösa inför sex och har svårt att säga vad de vill ha. Detta kan leda till att man går med på saker bara för att partnern är mer erfaren. Om man inte läser på om ett ämne eller diskuterar det med andra, kan man känna sig ensam eller konstig över saker som är helt normala. För att öka sitt självförtroende när det kommer till sex bör man alltså först och främst lära sig mer om ämnet. Man kan också experimentera själv genom att köpa sexleksaker som kan hjälpa en hitta något man tycker om. 

Sexuell kommunikation

Oavsett hur mycket du lyssnar och läser på om sex, är det viktigaste att kommunicera med din partner. Sexuell kommunikation är en viktig del av ett förhållande, oavsett om det är ett romantiskt förhållande eller inte. Man bör undvika att döma eller ifrågasätta den andra personens åsikter, utan istället lyssna på dem och försöka hitta lösningar som passar båda parter. Det är också viktigt att man inte tvingar någon till något de inte vill göra, utan istället respektera deras gränser. Genom att ha regelbundna samtal om sexuella preferenser kan man bygga upp ett starkare band mellan sig själv och sin partner, vilket i slutet leder till ett mer tillfredsställande sexliv.

Av podcasts.nu - Publiserad 2023-03-20

Uppdaterad 2023-04-01