Sportpodcasting: 3 Tips För Att Sticka ut Från Resten
Detta är en annons. +18, stodlinjen.se
Podcasting är någonting som vuxit explosionsartat de senaste åren och allt fler podcast-nischer börjar att poppa upp, däribland sport fokuserade podcasts.
Många älskar sport och detta har kommit att bli ett mångdimensionellt segment som täcker alla aspekter av sportvärlden, allt från diskussioner om statistik, intervjuer med atleterna, till historier bakom kulisserna som aldrig hörts tidigare. Den här kategorin av podcasts är något som fängslat miljontals fans och sportälskare världen över och således har den här kategorin vuxit lavinartat.
Med den ökade populariteten av poddar så har industrin blivit mer konkurrensdriven och det är allt svårare för podcasts att sticka ut. Dagens artikel kommer att titta närmare på detta och redogöra för tre stycken essentiella tips för att ta en sportpodd till nästa nivå och sticka ut bland massorna, så häng med!
1. Hitta din vinkel
En podcast eller en talkshow som hostas på en webbsajt kräver någonting unikt för att sticka ut. Idag så kryllar podcast-landskapet av allt från fotboll, hockey, MMA till mer nischade sporter som curling eller esport. Oavsett vad det gäller för sport så är det viktigt att koncentrera innehållet för att kunna hitta en specifik publik och sedan försöka håva in lyssnare och bevara dem.
Det finns ett engelskt ordspråk som säger att “the riches are in the niches" och detta är väldigt sant. Är ambitionen att skapa en podd som sticker ut gäller det att ha ett tydligt fokus på ett område innan det är dags för poddare att gå brett och tänka större.
Det första aspirerande poddare bör göra är att tänka över vad de har för intressen och vilken kunskap de besitter. Är de historienördar när det kommer till sport? Eller följer de ett särskilt lag eller en liga religiöst? Har de ett särskilt vis att presentera udda och intressanta fakta? Alla dessa faktorer kan vara saker av intressen som kan fånga en anmärkningsvärd publik.
Erik Niva är ett praktexempel på en person som anammat sitt intresse för sport och på ett unikt och intressant vis lyckats blanda detta med historia. Detta är bara ett av många exempel på personer som lyckats karva ut ett unikt segment i podcast-världen.
2. Kvalite i produktionen
När det kommer till att få framgång med en podcast så handlar det inte enbart om vad podden har för innehåll men även hur innehållet levereras. Det är av yttersta vikt att produktionen som helhet andas hög kvalitet och professionalism för att kunna engagera lyssnarna.
Här kommer några praktiska tips som höjer produktionsvärdet av en podd:
- Bra mikrofoner - Detta kanske låter underförstått men många poddare tror att det räcker med hörlurar och den inbyggda mikrofonen för att spela in en podd. Visst går detta, men för dedikerade poddare som vill sticka ut så krävs det investeringar i kvalitets mikrofoner så ljudet är tydligt och skarpt. Detta förhöjer upplevelsen för lyssnarna.
- Ljudredigeringsprogram - Med dagens digitala verktyg så finns det möjligheter att polera och snygga till ljudet i postproduktion genom att exempelvis ta bort störigt bakgrundsljud eller justera ljudnivån.
- Addera ett intro - För att se till att lyssnarna kommer in i stämning, ha ett signatur intro som gör att alla lyssnare känner sig hemma när de startar podden. Det kan vara ett ljudklipp eller en liten trudelutt.
Detta är en annons. +18, stodlinjen.se
3. Bygg ett community
Något varje framgångsrik podd har gemensamt är att de skapar ett lojalt community av lyssnare som är personligt involverad i podden. Detta kan göras på många vis, bra poddar gör detta ofta via sociala medier och connectar personligt med sina lyssnare. Många poddare uppmuntrar även deras lyssnare att mejla in frågor, samtalsämnen och dylikt med saker de vill höra i podden.
För att bygga ett tight community är det viktigt som poddare att vara inbjudande. Så våga vara personlig, varm och kanske visa lyssnarna lite bakom kulisserna. Genom att följa dessa tips kommer framtida poddare en bra bit på vägen.