Här borde du se en stor annons. Scrolla ner för att komma till sidan!
Studieteknik helt enkelt

11 – Effektiv planering

av Studieteknik helt enkelt | Publicerades 10/15/2018

För att hålla en effektiv planering framåt behöver du titta bakåt. Här är ett sätt att planera din kommande vecka för maximal effektivitet. Men innan vi går in på rutinen behöver vi diskutera vad som ska finnas i kalendern och inte.

Det är tre saker som går in i din kalender:

 • För det första, händelser du skall närvara vid en viss tid. Inte så konstigt, det är vad vi brukar använda kalendern till. Exempelvis: Möte med studiegruppen kl 9-11.

 • För det andra, händelser som MÅSTE äga rum en viss dag. Det är exempelvis inte vettigt att gratulera Maria på födelsedagen före eller efter, det bör ske just denna dag. Det går in i kalendern.

 • För det tredje kan kalendern också hålla information som behöver vara tillgänglig en viss dag. Korta anteckningar kan läggas direkt i kalendern. För längre anteckningar fungerar digitala kalendrar bäst.


 • Men hur planerar man då effektivt? Jo, genom att bygga in en del psykologi. Gör så här, gärna en söndag med planering för kommande vecka:

 • Börja med att titta tillbaka på förra veckan. Vilka planerade händelser klarade du av? Sätt en bock i kanten. Tala om för dig själv att du klarade det! Detta är tillämpad positiv psykologi och bygger motivation.

 • Titta också tillbaka på det du inte klarade av att göra. Kanske hade du planerat att gå på en föreläsning men kom inte ur sängen? När du hittar sådant, banna inte dig själv för mycket. Försök istället göra en lärdom. VARFÖR kom du inte upp ur sängen? Fest kvällen innan? Vad kan du lära dig av det? Tequila-race fram till 4 på morgonen kanske inte är bästa förberedelsen?

 • Planera nu din vecka. Tänk sammanhängande block. Hjärnan mår bra av att fokusera på en sak i taget. Jag brukar tänka ett 3-timmars block på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Ex: Måndag förmiddag: Läsa kurslitteratur kap 1-4 på förmiddagen inklusive anteckningar; föreläsning inkl renskrivning av anteckningar på eftermiddagen.

 • Glöm inte att planera in det jag kallar spirituell tid. Det vill säga tid som bara är för din njutning. Världen kan rasa runt omkring dig, vet du att du får ägna dig åt din stickning eller din bok på eftermiddagen blir det lättare att hålla ut.


 • Länkar

  Om Podcasten

  Att genomföra en högskole- eller universitetsutbildning är ett stort och viktigt projekt. För att klara av det behöver du skaffa dig fungerande rutiner och studietekniker. Här får du lära dig att sålla fram den väsentliga kunskapen ur stora mängder information, en färdighet som är avgörande för att du ska lyckasmed dina studier.


  Du får många handfasta råd om hur du bäst:


  Planerar din tid

  Läser in kurslitteraturen

  Tar anteckningar från föreläsningar

  Studerar inför tentor

  Skriver akademiska texter

  Presenterar dina arbeten muntligt


  Studieteknik riktar sig främst till högskole- och universitetsstudenter, men kan också användas av gymnasieelever.

  Av och med fil dr Håkan Fleischer  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.